Novice

Svetlin, dvoletni (Oenothera biennis)

Olje iz semena se uporablja kot dodatek hrani zaradi vsebujočih n-6 (omega-6) esencialnih maščobnih kislin, brez katerih telo ne more shajati, linolne kisline (LK) in cis-gamalinolenske kisline (GLK). Obe se sicer užijeta s hrano, prve je v njej več, druga je največ v materinem mleku, ovsu in ječmenu, v manjši količini tudi v drugih običajnih živilih, ob nemoteni presnovi pa tudi nastane v telesu iz prve.
Svetlinovo olje vsebuje esencialne maščobne kisline, ki vplivajo na sintezo prostaglandinov, vnetnih posrednikov v telesu. LK je predhodnica GLK, ta pa tako nevnetnih prostaglandinov E1 kot vnetnih E2, vendar se bolj zveča raven prvih kot drugih, nevnetne snovi prevladajo nad vnetnimi, zato se zavira vnetje, uravnajo pa se tudi imunski procesi, širijo žile, zavira zlepljenje krvnih ploščic in sintetizira holesterol ter zniža krvni tlak. GLK se običajno ne dobi dovolj neposredno s hrano, telo jo mora narediti tudi samo iz LK, pretvorba je počasna in količinsko omejena, še zmanjšana pa je v številnih bolezenskih okoliščinah: pri staranju, sladkorni bolezni, srčno-žilnih motnjah, zvišanem holesterolu, večjem uživanju alkohola, virusnih okužbah, raku, podhranjenosti, atopičnem ekcemu in premenstruacijskem sindromu, tedaj je upravičeno uživanje dietetičnih pripravkov, ki jo vsebujejo. Svetlinovo olje je dober vir obeh omenjenih esencialnih maščobnih kislin.

Pegasti badelj in jetra

Pegasti badelj (Silybum marianum L. Gaertn.) je sredozemska rastlina iz družine nebinovk (Asteraceae). Zraste do dva metra visoko, pri nas v Primorju jo gojijo tudi kot okrasno rastlino.
Za pegasti badelj je značilno socvetje rožnato vijolične barve in bodeči listi z značilnimi belkasto obarvanimi žilami. V zdravilstvu suvereno nastopa že skoraj 2000 let.
Že v šestnajstem stoletju so ugotovili, da uporaba pripravkov iz pegastega badlja ugodno vpliva na jetra. Plod je dolg med 6 in 7 mm in 3 mm širok, ima pa svetlečo, črnorjavo do sivkasto semensko ovojnico. Vonj sveže zmletih semen spominja na vonj kakava.